УКРАЇНСЬКИЙ центр вивчення історії Голокосту

УКРАЇНСЬКИЙ центр вивчення історії Голокосту

  94(477)
  Г 54
  Глоцер, Джек.
  Я пережив Голокост наперекір усьому. Унікальна та незабутня історія боротьби за життя [Текст]
/ Джек Глоцер ; пер. з англ. Наталія Курішко ; Укр. центр вивч. історії Голокосту. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2022. – 168 с.
  Джек Глоцер народився в сім'ї асимільованих євреїв у Рогатині на початку 1925 року. Він був найстаршим серед трьох дітей, мав велелюдну родину — дядьків, тіток і п'ятьох кузенів і кузин, що жили разом. У віці 16-19 років Джек став свідком убивства майже всієї єврейської громади свого рідного містечка нацистськими окупантами та їхніми помічниками. Мемуари охоплюють Дже- кове життя в Європі в 1925-1949 роках. За наполяганням дружини й рідних, через більш ніж 50 років після подій Джек записав свої спогади. Мемуари, що містять також велику кількість фото, власноруч укладені автором родинне дерево й мапу місцевості, є одним із небагатьох надзвичайно детальних свідчень життя, загибелі та відродження рогатинських євреїв у часи Другої світової війни.
  Двомовне видання виходить друком уперше й буде цікавим для широкої читацької аудиторії.
  94(477)
  Д 46
  Дімент, Майкл.
  Самотній вигнанець [Текст] : щоденник про Свинюхи та гетто в Локачах
/ Майкл Дімент ; за ред. Шмуеля Ягалома (Дімента) ; [пер. с англ. В. Бобров]. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2016. – 199 с.
  Ця книга – свідчення Мехеля Дімента, єврея, уродженця волинського містечка Свинюхи (нині с. Привітне Локачинського району), про пережите ним під час Другої світової війни у рідному містечку та в гетто в Локачах, до якого невдовзі після початку німецької окупації переселили його громаду, про його втечу з гетто напередодні ліквідації та поневіряння протягом майже двох років теренами Волині у пошуках притулку, переховування у колишніх сусідів та друзів. Від першої особи читач дізнається про етапи нацистського "остаточного розв'язання єврейського питання" на Волині, сприйняття та вчинки щодо цього різних верств місцевого неєврейського населення, про стратегії виживання жертв та пошуки способів порятунку переслідуваними. Це проникливі та сповнені болю спогади людини, яку, як і кількасот тисяч інших волинських євреїв, було перетворено на об'єкт знущання, пограбування, експлуатації та, зрештою, вбивства на тлі кривавої боротьби за встановлення расового панування або створення етнічно однорідного простору, що розгорталася у Волинському регіоні у 1941-1944 роках.
  94(=411.16)
  Г 68
  Горен, Марта.
  Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти [Текст]
/ Ін-т пам'яті жертв Голокосту та героїв опору, Міжнар. шк. вивч. Голокосту ; [Марта Горен] ; адапт. Наомі Моргенштерн ; пер. Антон Степаненко. – Вид. 2-ге. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2022. – 108 с.
  Марта Горен мешкає разом зі своїм чоловіком Амосом в Ізраїлі у місті Реховот. Зараз у неї вже є правнуки. А народилася вона у Польщі, в дитинстві потрапила у вир Голокосту. Коли Марті було вісім років, матір, рятуючи її життя, відправила доньку під вигаданим іменем подалі від рідного Чорткова, до Варшави.
  "Донечка, про яку ми завжди мріяли. Історія Марти" – це історія єврейської дитини, яка трималася за життя попри жахливі втрати та згодом віднайшла себе у Державі Ізраїль.
  94(438)
  Щ 92
  Щоденник Давида Рубіновича [Текст] / Укр. центр вивч. історії Голокосту ; [пер. з пол. Анатолій Шарий]. – 2-ге вид. – Київ : Спринт-Сервіс, 2017. – 70 с.
  Видання стало можливим завдяки сприянню та фінансовій підтримці Центру сучасних досліджень Голокосту Джека, Джозефа і Мортона Мандела Меморіального музею Голокосту США.
  Твердження, аргументи та висновки, що містяться в цій книзі, належать авторам. Вони не обов'язково відображають погляди Меморіального музею Голокосту США.
94(477)
Д 69
  Дорогами пам'яті: як організувати меморіальні візити до місць масових поховань (з досвіду проєкту "Захистимо пам'ять") [Текст] : метод. посіб. / авт. матеріалів: Ольга Педан-Слєпухіна, Анатолій Подольський, Наталія Дудка ; упоряд. Ольга Педан-Слєпухіна ; Укр. центр вивч. історії Голокосту. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2020. – 124 с.
  Методичний посібник адресований учителям і учням, а також усім, хто хоче долучитися до збереження пам'яті про українських євреїв та ромів, убитих під час Другої світової війни. Посібник має на меті допомогти в організації системної виховної роботи в школі та місцевій громаді заради впорядкування меморіальних місць та вшанування пам'яті невинно загиблих співгромадян.
  Посібник містить теоретичні та аналітичні матеріали щодо політики пам'яті та меморіалізації місць масових поховань у різні історичні періоди; загальні рекомендації, методичні розробки для роботи з учнями під час підготовки та проведення меморіальних візитів до місць пам'яті; списки наукової, навчально-методичної літератури та посилань на інтернет-ресурси; описи досвіду та відгуки учителів-учасників проекту "Захистимо пам'ять".
94(477.83)
К 78
Крамер, Клара.
  Війна Клари [Текст] : правдива історія дівчини про дивовижний порятунок від нацистів
/ Клара Крамер ; співавт. Стівен Гланц ; [пер. з англ. В. Бобров] ; Укр. центр вивч. історії Голокосту. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2020. – 346 с. : фот., іл.
  Після того як нацисти захопили маленьке польське містечко Жолків, життя п'ятнадцятирічної єврейської дівчини Клари змінилося назавжди. Коли навколо почалися вбивства й депортації містян, родина Клари та ще дві сім'ї сховалися у саморобному бункері. Над ними жила родина Беків.
  Пан Бек, п'яниця, бабій і самопроголошений антисеміт, – нетиповий для героїчних учинків персонаж, однак він упродовж усієї війни ризикував своїм життям, щоб уберегти підопічних. Життя під його заступництвом не було передбачуваним. Траплялися, зокрема, нічні пиятики з есесівцями, роман з однією з жінок у бункері. Іноді здавалося, що загроза від Бека є не меншою за загрозу зовні.
  Через шістдесят років Клара написала це надзвичайне свідчення. "Війна Клари" – це лірична, драматична та, попри найгірші обставини, справжня історія про надію та виживання.
94(438)
С 79
Стерлінг, Сімон.
  Світло в темряві [Текст] : розповідь Сімона Стерлінга, який пережив Голокост, розказана ним Філліс Стерлінг Якобс / [Сімон Стерлінг ; Укр. центр вивч. історії Голокосту]. – 2-ге вид. – Київ : Спринт-Сервіс, 2017. – 116 с. : фот. – (Бібліотека спогадів про Голокост).
  Історій, подібних до тої, яку читач тримає в руках – українською, на жаль, видано замало. Окрім півтора мільйонів євреїв – мешканців українських земель, які загинули за часів нацизму, була горстка тих, кому пощастило вижити. Саме завдяки тому, що деякі з них у повоєнні часи спромоглися розповісти світові про набутий досвід, про відчуття, про боротьбу за життя, саме тому ми можемо нині уявити собі пережиті ними страждання та жагу до подолання обставин, а часто-густо і людей, які були вкрай ворожими до них.
94(4)
К 88
Кувалек, Роберт.
  Табір смерті у Белжеці [Текст]
/ Роберт Кувалек ; [пер. з пол. О. Колесник]. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2018. – 286, [17] с., фотоіл.
У книзі представлено історію одного з нацистських таборів смерті, в яких у 1942 р. було проведено операцію "Райнхард" – убивство євреїв у Генерал-губернаторстві (до складу якого входили і сучасні західноукраїнські терени), та у повоєнні десятиліття забутого. Досліджено роботу табору, описано рішення, що призвели до створення цього та інших подібних осередків знищення. Р. Кувалек описав становище єврейської громади перед початком її знищення та дослідив, як нацисти доставляли жертв до центру вбивства. Вивчено післявоєнну історію місця табору, питання невдалих спроб його меморіалізації та розкопування поховань місцевим населенням. Окрему увагу присвячено тому, що знали поляки, міжнародна спільнота, а також німецьке суспільство про табір під час його діяльності, з березня до грудня 1942 р. Автор показав спроби різних людей поширити відомості про злочини та реакцію (або, скоріше, її відсутність) на це союзників. Дослідження грунтується на показаннях свідків – жителів Белжеця і навколишніх місцин, на поодиноких спогадах тих, хто вижив, та на документальних джерелах з архівів Польщі, Німеччини та США.
94(477)
Л 28
Лауер, Венді.
  Фурії Гітлера [Текст] : німецькі жінки у нацистських полях смерті
/ Венді Лауер ; [пер. з англ. В. Іваненко]. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2020. – 274 с. : фот.
  Під час Другої світової війни на окупованих Німеччиною східних територіях дотичними до місць учинення масштабних нацистських злочинів проти людства стали близько пів мільйона німецьких жінок. У книжці представлено історії декількох молодих німецьких жінок, які через різні життєві обставини, бажання професійних здобутків або особисту відданість нацистським ідеям опинились віч-на-віч із Голокостом і геноцидом. Деякий час вісім із тринадцяти жінок, про яких іде мова у виданні, були тісно пов'язані з окупованою Україною. Вони відвідували гетто у Львові, Рівному і Дрогобичі, були спостерігачками "акцій" у Тернополі, Бучачі та Житомирі, а деякі з них стали вбивцями у Львові та Гряді. Ці жінки були вчительками, медсестрами, секретарками або ж дружинами нацистів. Венді Лауер досліджує, яким чином їхні професійні або родинні зв'язки впливали на їхні споглядання та навіть участь у вчиненні злочинів. Окрему увагу авторки присвячено подальшим долям жінок, їхнім розповідям про побачене та почуте. Повоєнні судові розслідування, розглянуті у дослідженні, демонструють, як гендерні стереотипи та уявлення ставали на заваді покаранню злочинниць і пошуку справедливості тими, хто вижив у гетто та концентраційних таборах.
  Видання розраховано на всіх, кого цікавить історія Голокосту на теренах України в роки Другої світової війни, жіноча історія, історії геноциду.
74.266.32
Г 61
  Голодомор в Україні 1932–1933 років. Людський вимір трагедії [Текст] / Ін-т віз. історії та освіти Фонду Шоа Ун-ту Південної Каліфорнії ; авт.-упоряд. Олександр Войтенко. – 2-ге стер. вид. – Київ : Майстерня книги, 2012. – 50, [1] с.
  "Голодомор в Україні 1932–1933 років. Людський вимір трагедії" – мультимедійний ресурс для вчителів загальноосвітніх навчальних закладів по історії Голодомору в Україні. Він дає можливість одночасно розглянути історію Голоду в двох перспективах – загально-історичній та через історію пересічної людини. До мультимедійного комплекту входять DVD з відеосвідченнями очевидців з архіву візуальної історії Інституту Фонду Шоа Університету Південної Каліфорнії, а також рекомендації щодо їхнього використання поряд з контекстною інформацією про Голодомор, покроковий план уроку, історичні документи, літературні твори та інші додаткові ресурси.
  Пропоновані матеріали можуть бути використані на уроках історії України першої половини XX століття, спецкурсах з історії, спрямованих на вивчення тоталітаризму, диктаторських режимів XX століття, на додаткових міжпредметних заняттях з української літератури XX століття, а також на заняттях з правознавства, спрямованих на вивчення геноциду як юридичного поняття, суспільствознавства, етики, філософії тощо.
94(477)
В 42
  Від першої особи: історія Голокосту у свідченнях очевидців [Текст] : навч. посіб. / Укр. центр вивч. історії Голокосту ; [упоряд. В. Бобров]. – Вид. 2-ге. – Київ : Український центр вивчення історії Голокосту, 2020. – 249 с. – (Українська бібліотека Голокосту).   
  Навчальний посібник "Від першої особи: історія Голокосту у свідченнях очевидців" – це матеріали, які стали частиною освітніх заходів проекту "Захист та меморіалізація місць масових поховань євреїв України періоду Другої світової війни (з 2020 року – "Мережа пам'яті")".
  Посібник має на меті зосередити увагу учнів та вчителів на використанні свідчень очевидців для вивчення місцевої історії, проблемному підході до організації навчання з історії Голокосту та під час проведення позакласних заходів зі вшанування пам'яті про загиблих співгромадян.
  Видання містить короткі методичні рекомендації, тексти свідчень очевидців Голокосту, проблемні блоки запитань для обговорення.
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється