ЛАЄВСЬКИЙ Сергій Лазаревич

ЛАЄВСЬКИЙ Сергій Лазаревич

63.3(4ПОЛ)5 / 9(И)
С 35
Сікора, Радослав.
  З історії польських крилатих гусарів [Текст]
/ Радослав Сікора ; пер. з пол. Л. Лисенко ; [Центр європ. гуманіт. дослідж. НАУКМА]. – Київ : Дух і Літера, 2012. – 93, [2] с. : іл. 
 
  "З історії польських крилатих гусарів" – це яскраво ілюстрована книга, яка вводить читача у світ легендарної польської кавалерії. Ми знайомимось з історією цього видатного роду кавалерії за майже 300 років його існування. Автор представляє еволюцію спорядження і техніки ведення бойовищ дій. Доступна мова задовольнить як фахівців, так і всіх любителів історії. 
84(4УКР)
Ш 66
Шкляр, Василь Миколайович.
  Чорне сонце [Текст] : збірка
/ Василь Шкляр. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. – 297, [1] с. 
 
  Російсько-українська війна – очима бійця полку "Азов".
  Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.
  До видання ввійшли твори "Чорне Сонце", "Танець під чортову дудку", "Крук – птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії".
84(4РОС)
Х 37
Хемлін, Маргарита Михайлівна.
  Дізнавач [Текст] : роман
/ Маргарита Хемлін ; [пер. укр. І. Бондаря-Терещенка]. – Харків : Фабула, 2016. – 379 с. – (Епоха). 
 
  Книгу передчасно померлої Маргарити Хемлін критика одностайно визнала найкращим із романів останніх десятиліть про повоєнну епоху і єдиним детективом за багато років, що створений за канонами жанру.
  Україна, Чернігів, повоєнні роки. Вбито молоду жінку Лілю Горобчик. Слідство доручено працівнику міліції Михайлу Цупкому. Убивцю, нібито, знайдено, справу закрито, а Цупкий усе веде й веде нескінченне розслідування, грузнучи в переплетіннях доль, і складається враження, що злочин розслідує сам себе. Цупкий – українець, і те, з чим він стикається, здається йому майже містичною пригодою! Неймовірною і смертельно небезпечною.
63.3(4УКР)6 / 9(С2)
К 35
Кентій, Анатолій.
  Радянські партизани, 1941–1944: світло й тіні [Текст]
/ Анатолій Кентій, Володимир Лозицький. – Київ : Наталія Брехуненко, 2010. – 78, [1] с. : іл.
 
  У книзі в науково-популярному форматі простежується зародження, перебіг та ідеологічна функція радянського партизанського руху на окупованій німцями території України. На підставі раніше незнаних та недоступних документів, зокрема й німецьких, а також спогадів учасників війни висвітлюється бойова діяльність радянських партизанів, стосунки з українським населенням та Москвою, їхня двоїста роль в трагічній для України Другій світовій війні. Показано взаємовідносини радянських партизанів з ОУН та УПА, “темні” прояви повсякдення партизанського руху – мародерство, насильство, пограбування місцевого населення, пияцтво, сварки між командирами загонів і з'єднань тощо.
  Для науковців, викладачів і студентів, усіх тих, хто цікавиться історією України періоду Другої світової війни.
63.3(4УКР)6 / 9(С2)
К 56
Ковальчук, Володимир.
  ОУН в Центральній, Південній та Східній Україні, 1941–1950-ті рр. [Текст]
/ Володимир Ковальчук. – Київ : Наталія Брехуненко, 2011. – 77, [2] с. : іл.
 
  У книзі висвітлюється малознана, проте дуже важлива сторінка героїчної історії боротьби за незалежність України в XX ст., а саме – діяльність ОУН в Центральній, Східній та Південній Україні в 1941–1950-х рр. На підставі широкого кола документів, більшість яких уводиться до наукового обігу вперше, з'ясовано якою була і як функціонувала організаційна мережа ОУН на цих землях, досліджено методи діяльності ОУН та їхню ефективність, відтінено реакцію місцевого населення. На численних прикладах участі населення Центральної, Південної та Східної України в ОУН розвінчується радянський міф про націоналістичне підпілля як виключно західноукраїнське явище.
  Для усіх тих, хто цікавиться українським рухом Опору XX ст.
63.3(4УКР) / 9(С2)
Г 93
Гугля, Віктор.
  Суботів Хмельницьких [Текст]
/ Віктор Гугля. – Київ : Наталія Брехуненко, 2008. – 59, [4] с. : іл. – (Наша земля).
 
  У книзі в науково-популярному стилі йдеться про Суботів – родове гніздо Хмельницьких кінця XVI – 60-х XVII ст. Відстежено топографію й топоніміку Суботова й околиць, описано систему оборонних укріплень резиденції Богдана Хмельницького, заняття місцевого населення. Для всіх, хто цікавиться українською історією.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
М 31
Маслійчук, Володимир Леонтійович.
  Слобідська Україна [Текст]
/ Володимир Маслійчук. – Київ : Брехуненко Наталія Андріївна, 2008. – 71 с. : іл. – (Наша земля). 
 
  У книзі в науково-популярному стилі йдеться про колонізаційний рух українців на схід у XVII–XVIII ст. й про утворення Слобідської України. З'ясовано умови колонізації краю, простежено особливості заселення Слобожанщини, визначено її межі, описано заснування слобідських міст, сіл, монастирів, специфіку повсякденного життя на цій території, у тому числі міжетнічні контакти українців з росіянами й татарами.
  Для всіх, хто цікавиться українською історією.
63.3(4УКР)5 / 9(С2)
Г 82
Грибовський, Владислав Володимирович.
  Запорожці на Кубані [Текст]
/ Владислав Грибовський. – Київ : [б. в.], 2008. – 63 с. : іл. – (Наша земля).
 
  У книзі висвітлюється доля тих запорожців, які після брутального зруйнування за наказом Катерини II Запорізької Січі, утворили згодом Чорноморське Козацьке Військо, а в 1792 р. переселилися на Кубань. Простежено перебіг формування Чорноморського Війська, неоціненний внесок колишніх запорожців у перемогу Росії над Туреччиною у війні 1787–1791 рр., обставини переселення на Кубань. Відтінено непересічну роль чорноморців-запорожців в освоєнні Кубані, розглянуто процес виникнення тут чисельної української громади, внаслідок чого Кубань перетворилася на регіон, органічно пов'язаний з Україною. Простежено спадкоємність традицій від Запоріжжя до Кубані, тісні зв'язки чорноморців з Україною. Показано, якими засобами Росія викорчовувала український характер Кубані.
  Для всіх, хто цікавиться українською історією.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
Б 87
Брехуненко, Віктор Анатолійович.
  Війни українських козаків з Росією до часів Богдана Хмельницького [Текст]
/ Віктор Брехуненко. – Київ : [б. в.], 2007. – 61, [1] с. – (Перемоги української зброї). 
 
  Книга в науково-популярному викладі оповідає про одну із притлумлюваних сторінок української історії – війни українських козаків з Московією до часів Богдана Хмельницького. Подано хронологію збройних сутичок, розглядаються мотиви козацьких вторгнень у межі московських земель, відтінено внесок козацтва в переможні війни Речі Посполитої з Московською державою. Докладно описано знаменитий рейд гетьмана Петра Сагайдачного на Москву 1617 р.
  Для всіх, хто цікавиться історією українського козацтва та минулим України загалом.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
Б 87
Брехуненко, Віктор Анатолійович.
  Морські війни українських козаків [Текст]
/ Віктор Брехуненко. – Київ : Наталія Брехуненко, 2007. – 77, [2] с. : іл. – (Перемоги української зброї).
 
  У книзі в науково-популярному стилі розповідається про одну з найславетніших сторінок українського військового мистецтва – морські війни українських козаків. Описано особливості мореплавання в Чорному та Азовському морях у козацькі часи, розвиток козацького флоту, військове мистецтво козаків, морські битви козаків з турецьким флотом, козацькі морські походи на турецькі міста-фортеці Стамбул, Очаків, Білгород, Кілію, Ізмаїл, Керч, Сіноп, Трапезунд та ін. Показана роль козацького флоту у російсько-турецьких війнах кінця XVII – початку XIX ст.
  Для всіх, хто цікавиться історією військового мистецтва, українського козацтва та минулим України загалом.
94(477)
Г 82
Грибовський, Владислав Володимирович.
  Як Росія Крим поневолила [Текст]
/ Владислав Грибовський. – Київ : Наталія Брехуненко, 2009. – 62, [1] с. : іл. – (Московська "благодать"). 
 
  У книзі в науково-популярному стилі розповідається про специфіку російської експансії на Крим. Розглянуто процес проникнення Російської імперії в Північне Причорномор'я, встановлення її зверхності над Кримом, технологія ліквідації Кримського ханства як державного утворення та наслідки завоювання Криму. Простежено особливості української колонізації теренів Кримського ханства та роль українських козаків у військових діях Росії в Криму 1771–1883 років. Для всіх, хто цікавиться історією України та Східної Європи.
63.3(4УКР) / 9(С2)
Б 87
Брехуненко, Віктор Анатолійович.
  Як Росія Україною торгувала [Текст]
/ Віктор Брехуненко. – Київ : Наталія Брехуненко, 2007. – 56, [2] с. : іл., карти. – (Московська "благодать").
 
  У книзі в науково-популярному викладі розповідається про ставлення Росії до проблеми територіальної цілісності українських земель. Переконливо розвінчується міф про “братерську” політику Росії стосовно України після Переяславської ради 1654 року. На численних прикладах показано, що від Віденського перемир'я 1656 р. й до Потсдамської конференції 1945 р. Росія розглядала Україну як свою розмінну монету в досягненні своїх зовнішньополітичних інтересів.
  Для всіх, хто цікавиться історією України.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
Ч-96
Чухліб, Тарас Васильович.
  Пилип Орлик [Текст]
/ Тарас Чухліб. – Київ : Наталія Брехуненко, 2008. – 63 с. : іл. – (Великі українці). 
 
  У книзі в науково-популярному форматі розповідається про одного з найвидатніших українських гетьманів, палких поборників незалежної України, одного з авторів першої української Конституції 5 квітня 1710 р. Пилипа Орлика. Простежено його походження, життєвий шлях, політичні погляди, діяльність на посаді гетьмана. Висвітлюються його особисті чесноти, поетичний талант, подвижницька, подиву гідна діяльність в еміграції, спрямована на визволення України з-під московського ярма.
  Для всіх, хто цікавиться минулим України.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
М 70
Мицик, Юрій Андрійович.
  Іван Мазепа [Текст]
/ Юрій Мицик. – Київ : [б. в.], 2007. – 69, [1] с. : іл., портр. – (Великі українці). 
 
  У книзі в науково-популярному стилі йдеться про визначного українського гетьмана Івана Мазепу. Простежено родовід, життєвий шлях, непересічні людські якості цього Великого Українця. Розгорнуто описано його політичну програму, діяльність на посаді гетьмана як адміністратора, господарника, полководця, мецената, покровителя Православної Церкви. З'ясовано мотиви антиросійського повстання І. Мазепи, спростовано численні фальсифікації, які зображали гетьмана як "зрадника".
  Для всіх, хто цікавиться українською історією.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
Г 82
Грибовський, Владислав Володимирович.
  Петро Калнишевський [Текст]
/ Владислав Грибовський. – Київ : [б. в.], 2007. – 69, [2] с. : іл. – (Кошові отамани). 
 
  У книзі в науково-популярному викладі оповідається про одну з найколоритніших постатей української історії – останнього кошового отамана Петра Калнишевського. Доля відміряла йому нести тяжкий хрест останнього поводиря запорожців, за якого Росії вдалося брутально знищити Запорізьку Січ та запорізьке козацтво. З'ясовано родовід П. Калнишевського, простежено життєвий шлях та життєве кредо кошового, описано діяльність на різних посадах у Війську Запорізькому Низовому, доброчинство, перебування на засланні в Соловецькому монастирі.
  Це дослідження для всіх, хто цікавиться історією українського козацтва та минулим України загалом.
63.3(4УКР)6 / 9(С2)
К 56
Ковальчук, Михайло.
  Війна з більшовицькою Росією за незалежність, 1917–1920 [Текст]
/ Михайло Ковальчук. – Київ : [б. в.], 2007. – 69, [1] с. : фот. – (За незалежність і соборність). 
 
  У книзі висвітлено маловідому сторінку історії України – збройну боротьбу Української Народної Республіки проти агресії більшовицької Росії у 1917–1920 рр. На підставі широкого кола документів й спогадів сучасників розглянуто причини українсько-більшовицьких війн, відтворено перебіг бойових дій між українськими арміями та російськими більшовицькими військами. Докладно розповідається про бойову діяльність збройних сил УНР, спрямовану на захист української державності.
  Для науковців, викладачів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України.
63.52 / 902.7
І-19
Іваннікова, Людмила.
  Вечорниці. А що після них? [Текст]
/ Людмила Іваннікова. – Київ : Наталія Брехуненко, 2008. – 71 с. : іл. – (Пан + Панна).
 
  У книзі в науково-популярному стилі оповідається про вечорниці як феномен традиційної культури українців. Розглянуто особливості вечорниць у різних регіонах України, функціонування дівочих та парубоцьких громад, стосунки між парубками та дівками на вечорницях та після них, уявлення про дівочу честь та парубоцьку хвацькість.
  Для всіх, хто цікавиться звичаями й побутом українців.
63.3(4УКР)4 / 9(С2)
М 31
Маслійчук, Володимир Леонтійович.
  Кошовий отаман Іван Сірко [Текст]
/ Володимир Маслійчук, о. Юрій Мицик. – Київ : [б. в.], 2007. – 73, [2] с. : іл. – (Наші полководці). 
 
  У книзі в науково-популярному стилі йдеться про одного із найвідоміших козацьких воєначальників, кошового Запорізької Січі, харківського козацького полковника Івана Сірка (?–1680). Простежено походження видатної постаті, військове мистецтво Івана Сірка, життєвий шлях полководця. Висвітлюється ставлення отамана до татар, стосунки Івана Сірка з родиною, значення імені кошового для нащадків.
  Для всіх, хто цікавиться минулим України.
36.99 / 6П8.9
Б 77
Бойко, Анатолій.
  Наше сало [Текст] : історія, способи соління, страви, анекдоти
/ Анатолій Бойко. – Київ : [б. в.], 2007. – 57, [3] с. : іл. – (Український стіл).
 
  У книзі в науково-популярному стилі оповідається про візитну картку української кухні – САЛО. Простежено особливості перетворення сала на національну українську страву, походження сальних порід свиней, специфіка свинарства на запорізькому Великому Лузі. Описано стародавні та сучасні українські способи зберігання і соління сала, а також наведено рецепти страв на салі.
  Для усіх небайдужих до сала.
94(477)
К 56
Ковальчук, Володимир.
  Степан Бандера [Текст]
/ Володимир Ковальчук. – Київ : Наталія Брехуненко, 2009. – 62, [1] с. : фот. – (Великі українці). 
 
  У книзі в науково-популярному форматі на підставі широкого кола історичних джерел розповідається про одного з найвизначніших борців за незалежність України Степана Бандеру. Простежено його походження, риси характеру, життєвий шлях, родинне життя, політичні погляди, діяльність в Організації українських націоналістів. Об'ємно показано як неоднозначні взаємини з іншими лідерами ОУН, так і подвижницьку, подиву гідну діяльність в еміграції, спрямовану на визволення України з-під московського ярма. Спростовано численні міфи радянської пропаганди, яка з метою зберегти новітню Російську імперію (СРСР) понад усе прагнула дискредитувати світлу постать багаторічного лідера ОУН в очах українців та світової спільноти.
  Для всіх, хто цікавиться українською історією.
821.09(477)
Т 31
Миронець, Надія.
  Олена Теліга [Текст]
/ Надія Миронець. – Київ : Наталія Брехуненко, 2009. – 62, [1] с. : фот. – (Великі українці).
 
  У книзі в науково-популярній формі розповідається про життєвии і творчий шлях відомої української поетеси, публіцистки і громадської діячки Олени Теліги, розстріляної нацистськими окупантами в Києві в Бабиному Яру в лютому 1942 року. Означені основні віхи біографії цієї Великої Українки, становлення її поетичного таланту та світогляду як української націоналістки. Вихована в зросійщеній родині, вона повернулася до своїх національних коренів і стала полум'яною українською патріоткою, палкою поборницею відновлення самостійної Української держави. 
  Для всіх, хто цікавиться українською історією та літературою.
94(477)
М 28
Марочко, Василь Іванович.
  Творці Голодомору 1932–1933 рр. [Текст]
/ Василь Марочко ; [літ. ред. Ю. Шелест]. – Київ : Наталія Брехуненко, 2008. – 63 с. : іл. – (Голодомори). 
 
  У книзі висвітлюється свідома організація Йосипом Сталіном, Вячеславом Молотовим, Лазарем Кагановичем, Станіславом Косіором голодомору 1932–1933 рр., який забрав життя мільйонів українських селян. На підставі конкретних документів – постанов, телеграм, шифрограм, рішень політбюро ЦК ВКП(б) доведено, що перелічені особи були головними творцями політики геноциду українців.
  Для всіх, хто не байдужий до цієї скорботної сторінки української історії.
94(477.51)
П 12
Павленко, Сергій Олегович.
  "Тиранське поводження росіян". Різня в Батурині 2 листопада 1708 р. [Текст]
/ Сергій Павленко. – Київ : Наталія Брехуненко, 2008. – 63 с. : іл. – (Репресії та депортації). 
 
  У книжці в науково-популярному стилі розповідається про одну з найтрагічніших сторінок української історії – знищення російським військом гетьманської столиці Батурина 2 листопада 1708 р. Описано перебіг оборони міста від війська О. Меншикова, нелюдську різню, влаштовану росіянами, які в такий спосіб мстилися за те, що І. Мазепа підняв антиросійське повстання за незалежність Української Козацької держави.
  Для всіх, хто цікавиться українською історією.
398.9(477)
У 45
  Українські прислів'я і приказки [Текст] / [упоряд. Т. М. Панасенко ; худож.-оформ. Л. Д. Киркач-Осипова]. – Харків : Фоліо, 2006. – 350, [1] с. – (Перлини української культури).
 
  Немає такої сфери в житті українців, яка б не знайшла відображення в іскрометних і мудрих прислів'ях і приказках. В них яскраво відтворений не тільки характер, але й побут, звичаї, уподобання – все, чим сповнене людське буття.
  До збірки ввійшли не тільки прислів'я і приказки, а й близькі до них народні порівняння, вітання, побажання тощо, які свідчать про дотепну вдачу і кмітливість українського народу.
821(44)
Ф 83
Франс, Анатоль.
  Острів пінґвінів [Текст] : [роман]
/ Анатоль Франс ; з фр. пер. Юрій Лісняк. – [2-ге вид.]. – Київ : Основи, 2007. – 334, [1] с. – (Зарубіжна класика).
 
  Найзначніший і найвідоміший сатиричний роман видатного французького письменника Анатоля Франса (1844–1924). Більшість персонажів твору – це карикатурні, шаржовані, сатиричні портрети реальних історичних осіб або сучасників письменника, які відіграли певну політичну роль у житті Франції. “Острів пінґвінів” і досі залишається одним з найпопулярніших творів А. Франса.
304
В 43
Вікінг, Мік.
  Маленька книга хюґе. Як жити добре по-данськи [Текст]
/ Мік Вікінг ; [пер. з англ. К. Бабкіної] = The little book of hygge. The danish way to live well / Meik Wiking. – 3-тє вид. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2021. – 287 с. : кольор. іл. – (Світовий бестселер).
 
  Данію часто називають країною, де живуть найщасливіші люди у світі. І все це завдяки хюґе. Особлива життєва філософія, що допомагає створити атмосферу спокою, тепла й гармонії та вчить радіти життю, навіть коли за вікном жахлива погода, день неймовірно короткий, а на роботі нескінченний потік завдань. Як тільки не тлумачили хюґе: від "мистецтва створення затишку", "душевності", "насолоди від речей, що заспокоюють" до "какао під запалені свічки". Та хто може стати кращим провідником у всьому, що пов'язане з хюґе, ніж Мік Вікінг?
  Мік – засновник і керівник Дослідного інституту щастя в Копенгагені, який роками вивчає данське життя. У чому ж секрет цього магічного інгредієнта, що робить данців найщасливішою нацією в світі?
  Як пов'язані хюґе і щастя? Пояснити суть особливого життєвого тренду безтурботних данців – завдання, що під силу лише Міку Вікінгу...
94(477)
Ш 17
Шайкан, Валентина Олексіївна.
  Повсякдення українців у роки німецької окупації, 1941–1944 [Текст]
/ Валентина Шайкан. – Київ : Наталія Брехуненко, 2010. – 79 с. : іл. – (Друга світова. Український вимір).
 
  У книзі в науково-популярному форматі йдеться про повсякдення українців, які в часи Другої світової війни опинилися під німецькою окупацією. Внаслідок багаторічної потужної радянської пропаганди ця сторінка нашого минулого продовжує залишатися у свідомості сучасних українців значною мірою спотвореною. На підставі незнаних досі документів спростовуються міфи про цілковитий занепад на окупованій німцями території економіки, освіти, науки, медицини, судочинства, культурного життя. Розглянуто плани Німеччини щодо окупованої України, проблему остарбайтерів, співпраці українського населення з німцями задля відновлення промисловості, діяльність українських органів управління, комітетів самодопомоги, подвижництво “Просвіт”. На численних прикладах продемонстровано, що лише завдяки українським інституціям, які функціонували на окупованій території, українці не були кинуті напризволяще й зуміли налагодити повсякденне життя.
  Для усіх тих, хто цікавиться українською історією доби Другої світової війни.
94(477)
П 16
Панченко, Володимир Григорович.
  Економічна стратегія ОУН 1920–1950-ті рр.: розробка та реалізація [Текст]
/ Володимир Панченко. – Київ : Наталія Брехуненко, 2011. – 78, [1] с. : іл. – (Друга світова. Український вимір).
 
  У книзі в науково-популярному форматі на основі незнаних та маловідомих джерел аналізується старанно замовчуваий напрямок діяльності ОУН – економічна програма та її втілення на теренах, контрольованих УПА. Прослежено процес розробки програми, її перегук з економічними концепціями європейських країн, особливості реалізації в умовах Другої світової війни, актуальність багатьох положень для сучасної України.
  Для науковців, виклатачів і студентів, усіх, хто цікавиться історією України.
94(477)
Л 64
Литвин, Микола.
  Сталін і Західна Україна, 1939–1941 рр. [Текст]
/ Микола Литвин, Кім Науменко. – Київ : Наталія Брехуненко, 2010. – 78, [1] с. : іл. – (Друга світова. Український вимір).
 
  У книзі в науково-популярному форматі оповідається про те, як на території Західної України був реалізований пакт Молотова-Рібентропа, який дав старт Другій Світовій війні. На підставі незнаних досі документів, спогадів очевидців показано агресивну політику Німеччини і СРСР, підготовку Москви до нападу на Польщу, прагнення Сталіна закамуфлювати агресію під “визволення єдинокровних українських та білоруських братів". Докладно висвітлені бойові дії союзників – німецької та Червоної армій – у Галичині та Волині 1–28 вересня 1939 р., простежено реакцію місцевого населення, а також трагедію радянізації приєднаного краю 1939–1941 рр.
  Для науковців, викладачів і студентів, усіх, хто цікавиться історією України доби Другої світової війни.
39(477)
Г 16
Галушко, Кирило Юрійович.
  Народи, етноси, нації. [Текст] : знайди відмінності
/ Кирило Галушко. – Київ : Темпора, 2007. – 69 с. : табл., мапи. – (Likbez-Абетка). 
 
  Знання відмінностей між поняттями "етнос", "народ", "нація" є необхідним не лише для усвідомлення подій минулого, а й для розуміння логіки сучасних політичних та суспільних процесів. У книзі читач знайде відповіді на запитання, які часто постають у повсякденному житті не лише перед пересічними громадянами, а й перед журналістами, громадськими та політичними діячами.
  Книга коротко й доступно розказує про деякі базові поняття, якими оперує соціологія, суспільствознавство та історія, і буде корисною всім, хто хоче орієнтуватися в сучасній політичній і соціологічній термінології та правильно розуміти її зміст. Видання розраховане на старших школярів, студентів, учителів та всіх, хто цікавиться суспільним та громадським життям.
94(477)
С 91
Сушинський, Богдан Іванович.
  Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV–XIX століть [Текст] : історич. есе : у 2 т. Т. 1
/ Богдан Сушинський ; [оформ. Чередниченка О. П.]. – 2-ге вид., допов. – Одеса : ЯВФ, 2006. – 585, [5] с. : фот., іл. – (Козацька Україна).
 
  "Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV–XIX ст." – унікальне видання, в якому подаються історико-літературні есе про відомих, маловідомих, або й зовсім невідомих широкому загалу – всього 205 імен! – військових діячів України, через долю яких пізнаємо мужню, трагічну і, водночас, славну півтисячолітню історію нашої Вітчизни.
  Характерною ознакою есе є те, що письменник відходить від традиційних "виразно класових", а отже, упереджених оцінок діянь багатьох українських полководців. Об'єктивно аналізуючи військову та політичну ситуації, в яких їм доводилося діяти, автор нерідко вступає в полеміку з деякими істориками, знімаючи з українських лицарів давнє тавро "зрадників", "відступників", відкидаючи неприпустимий тон зверхності при оцінці ролі в нашій історії окремих її постатей.
  Автором цих есе є відомий письменник та історик, автор понад пятидесяти художніх та історико-публіцистичних книжок, лауреат Міжнародної літературної премії ім. О. Дюма, академік Богдан Сушинський. Майже всі есе публікувалися в періодиці і викликали значний громадський та читацький інтерес, котрий засвідчує, що книга ця має велике пізнавальне значення як для учнів та студентів, так і для вчителів, викладачів вузів, науковців, всіх, хто цікавиться історією України. Цілком природно, що вона є чудовим посібником для патріотичного виховання воїнів Української армії.
94(477)
С 91
Сушинський, Богдан Іванович.
  Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV–XIX століть [Текст] : історич. есе : у 2 т. Т. 2
/ Борис Сушинський ; [оформ. Чередниченка О. П.]. – 2-ге вид., допов. – Одеса : ЯВФ, 2006. – 578, [3] с. : іл. – (Козацька Україна).
 
  "Козацькі вожді України. Історія України в образах її вождів та полководців XV–XIX ст." – унікальне видання, в якому подаються історико-літературні есе про відомих, маловідомих, або й зовсім невідомих широкому загалу – всього 205 імен! – військових діячів України, через долю яких пізнаємо мужню, трагічну і, водночас, славну півтисячолітню історію нашої Вітчизни.
  Характерною ознакою есе є те, що письменник відходить від традиційних "виразно класових", а отже, упереджених оцінок діянь багатьох українських полководців. Об'єктивно аналізуючи військову та політичну ситуації, в яких їм доводилося діяти, автор нерідко вступає в полеміку з деякими істориками, знімаючи з українських лицарів давнє тавро "зрадників", "відступників", відкидаючи неприпустимий тон зверхності при оцінці ролі в нашій історії окремих її постатей.
  Автором цих есе є відомий письменник та історик, автор понад пятидесяти художніх та історико-публіцистичних книжок, лауреат Міжнародної літературної премії ім. О. Дюма, академік Богдан Сушинський. Майже всі есе публікувалися в періодиці і викликали значний громадський та читацький інтерес, котрий засвідчує, що книга ця має велике пізнавальне значення як для учнів та студентів, так і для вчителів, викладачів вузів, науковців, всіх, хто цікавиться історією України. Цілком природно, що вона є чудовим посібником для патріотичного виховання воїнів Української армії.
623(477)
Т 50
Тоїчкін, Денис Віталійович.
  Козацька шабля ХVII–XVIII ст.: історико-зброєзнавче дослідження [Текст]
/ Денис Тоїчкін ; НАН України, Ін-т історії України. – Київ : Стилос, 2007. – 367 с. : фот. кольор., мапи, табл. 
 
  У книзі аналізуються питання появи, поширення та побутування шаблі на теренах України, досліджуються проблеми місцевого виготовлення шабель, поширення їх каналами міжнародної торгівлі протягом XVII–XVIII ст. На основі речових та іконографічних джерел, представлених матеріалами музейних колекцій України, шабля українського козацтва розглядається як морфологічний тип.
  Книга може бути корисною зброєзнавцям, військовим історикам, усім, хто цікавиться історією козаччини.
94(477)
М 69
Михайловський, Віталій.
  Еластична спільнота. Подільська шляхта в другій половині XIV – 70-х роках XVI століття [Текст]
/ Віталій Михайловський. – Київ : Темпора, 2012. – 448, [22] с. : іл. кольор.
 
  У дослідженні представлено історію подільської шляхти від середини XIV – до 70-х років XVI ст. Послідовно показано еволюцію привілейованої верстви на Поділлі від правління князів Коріатовичів і до смерті останнього представника династії Яґеллонів Сиґізмунда II Августа у 1572 р. На прикладі кар'єр окремих представників розкрито особливості соціальної поведінки місцевої шляхти, яка внаслідок специфіки проживання на Кордоні стала спільнотою еластичною, чим вирізнялася з-поміж інших шляхетських корпорацій того часу.
94(477)
С 59
Сокирко, Олексій Григорович.
  Український Рубікон. Полтавська битва 27 червня 1709 р. [Текст]. Ч. 1
/ Олексій Сокирко. – Київ : Темпора, 2009. – 77 с. : іл. - (Militaria ucrainica).
 
  Полтавська битва 1709 р. – одна з центральних подій Великої Північної війни 1700–1721 рр., котра вирішальним чином позначилася на її результатах, а відтак і долях усіх країн-учасниць. Чому події під Полтавою, здавалося б, загальновідомі й зрозумілі, стали своєрідним вододілом в історії Козацької України, розповідає нове дослідження історика Олексія Сокирка.
  Перша частина книги включає передісторію Великої Північної війни, участь у ній українського війська, передумови Полтавської битви й характеристику сил шведської армії.
  Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.
94(477)
C 59
Сокирко, Олексій Григорович.
  Український Рубікон. Полтавська битва 27 червня 1709 р. [Текст]. Ч. 2
/ Олексій Сокирко. – Київ : Темпора, 2009. – 69 с. : іл. – (Militaria ucrainica).
 
  Полтавська битва 1709 р. – одна з центральних подій Великої Північної війни 1700–1721 рр., котра вирішальним чином позначилася на її результатах, а відтак і долях усіх країн-учасниць. Чому події під Полтавою, здавалося б, загальновідомі й зрозумілі, стали своєрідним вододілом в історії Козацької України розповідає нове дослідження історика Олексія Сокирка.
  Друга частина книги включає характеристику військ українських гетьманів, російської армії, детальний огляд основних етапів Полтавської битви 27 червня 1709 р. та її наслідків.
  Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.
94(477)
Ч-48
Черкас, Борис Володимирович.
  Степовий щит Литви. Українське військо Гедиміновичів XIV–XVI ст. [Текст]
/ Борис Черкас ; худож. Сергій Шаменков. – Київ : Темпора, 2011. – 143 с. : іл. – (Militaria ucrainica).
 
  Книга присвячена історії українського війська у XIV–XVI ст. На прикладах військових кампаній та битв аналізуються традиції українських збройних формувань, їхня тактика та бойові прийоми у протистоянні з кочовими ордами Степу, Московським князівством та Німецьким орденом. Зазначено роль українських полків у становленні та розвитку Великого князівства Литовського, показано взаємозв'язок організації війська та політичного устрою держави Гедиміновичів, безперервність існування українських збройних сил як складової розвитку військової справи Європи.
  Видання розраховано на широке коло читачів.
94(477)
Т 42
Тинченко, Ярослав Юрійович.
  Панцирні потяги, панцирники та залізничні війська у Визвольній війні 1917–1920 рр. [Текст]
/ Ярослав Тинченко ; худож. Тарас Штик. – Київ : Темпора, 2012. – 107 с. : іл. – (Militaria ucrainica). 
 
  Нова праця Ярослава Тинченка присвячена створенню та діяльності українських панцирних частин у добу Визвольної війни – від 1917 до 1920 р. Видання містить описи, ілюстрації та рідкісні фото панцирної техніки, задіяної у військах УНР і Галицькій армії, а також біографічні дані вояків залізничних і панцирних підрозділів. Книга розрахована на істориків, політологів, студентів та всіх, хто цікавиться історією українських Визвольних змагань.
355.3(477)
Х 22
Харук, Андрій Іванович.
  Крила України. Військово-повітряні сили України, 1917–1920 рр. [Текст]
/ Андрій Харук ; [іл.: Т. Штик, В. Заяць]. – Київ : Темпора, 2009. – 93 с. : фот., кольор. іл. – (Militaria ucrainica).
 
  Книга присвячена одній з малодосліджених сторінок історії Перших визвольних змагань 1917–1920 рр. – зародженю та ровзитку української військової авіації. На підгрунті архівних джерел автор ретельно дослідив стан національних військово-повітряних сил за часів Центральної Ради, Української Держави гетьмана П. Скоропадського, Армій УНР та УГА. Видання супроводжують числені кольорові реконструкції українських вояків та літаків.
  Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією України.
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється