Фотовиставка, як спогад про дім. Ольга Шеремет

Фотовиставка, як спогад про дім. Ольга Шеремет

01.05.2024
160
  1 травня в читальній залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових відбулося відкриття виставки світлин "Я вертатимусь додому по дорогах і полях… (с. Грем'яч)" Ольги Шеремет, учасниці чернігівського фотоклубу "Прекрасне поруч".
  Село Грем'яч. Для більшості з нас це просто назва, цятка на мапі, ще одна подряпина на серці, одна із сотень чи тисяч ідентичних ран, яких завдала кожному з нас війна. Але для когось… Для когось – це дитинство, спогади, рідні люди. Світанок, знайомі тихі вулички, сусідські яблук і поле кульбаб. Для когось – це все життя.
  В експозиції представлено 40 світлин у жанрах портрету, пейзажу, натюрморту, анімалістики з мирного життя найпівнічнішого* села України – Грем'яча.
  На вернісажі зібралися фотохудожники, журналісти, друзі та односельці, які вітали авторку із відкриттям виставки, оцінювали її роботу як фотомитця та ділилися спогадами про рідне село.
  Переглядаючи світлини в експозиції, згадується дитинство. Безтурботне, щасливе. Де бабуся на ґанку, скибка хлібу з молоком, тріскотливий вогонь у печі, а навколо – простір та краса. Але фото Ольги Шеремет – не лише портрети, пейзажі чи натюрморти. Це уособлення українського побуту та мирного життя. І сумно знати та розуміти, що ці ж таки світлини були зроблені в селі, яке росіяни стирають на порох щоденними ударами ось уже протягом двох років.

  Трохи про авторку

  Народилася в Донецьку, але сім'я переїхала до Грем'яча, котрий авторка і вважає своєю малою Батьківщиною. Закінчила Грем'яцьку середню школу та Чернігівський державний педагогічний інститут ім. Т. Шевченка за спеціальністю "Хімія та біологія". 20 років працювала вчителем, а нині – методистка у Чернігівській Малій академії наук учнівської молоді.
  Мистецтвом фотографії цікавилася в дитинстві, а навчаючись в інституті, відвідувала фотогурток. У 2012 році доля звела авторку з відомим чернігівським фотохудожником Валерієм Шайгородським, який відмітив її світлини та запропонував взяти участь у фотовиставці.
  У 2013 році авторку запросили до фотоклубу "Прекрасне поруч". Вона знайшла однодумців в цьому прекрасному осередку творчих людей, які мають спільну любов до фотографії. Брала участь у багатьох фотовиставках від місцевого до міжнародного рівня.
  А більше про авторку можна дізнатися з інформації до виставки, відвідавши експозицію. Також слідкуйте за соцмережами бібліотеки – відео з відкриття виставки та огляд світлин вийде незабаром.
  Катя Скрипка

  *Найпівнічнішим селом України заведено вважати Грем'яч, але насправді – це село Мурав'ї, яке знаходиться за 5 кілометрів від Грем'яча.
























 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється