Лікування українським романом | Рубрика "Ментальне здоров'я"

Лікування українським романом | Рубрика "Ментальне здоров'я"

25.03.2024
96
  У житті кожної людини трапляються ситуації, коли одне сказане слово може піднести до небес чи боляче вдарити об землю. Словами можна передати всю гаму почуттів та емоцій, які керують нами в різних ситуаціях, а написані на папері слова перетворюються на велике диво – книги. Згідно з дослідженнями, проведеними в Європі, приблизно 60% людей, які відчувають психологічні проблеми, починають захоплено читати книги, що веде до зниження рівня стресу й покращує стан без прийому антидепресантів. Психологи давно відзначили цю особливість, тому бібліотерапія, або лікування читанням, стає поширеною практикою позбавлення від неврозів і депресій.
  Іще давні греки викарбували перед входом до бібліотеки у Фівах напис "Лікарня для душі". Австрійський психолог і психіатр Зигмунд Фрейд (1856–1939) почав використовувати художню літературу під час сеансів психоаналізу. Ветеранам війни, які поверталися додому, виписували з лікувальною метою курс читання художньої літератури.
  Отож у світі набуває популярності новий вид терапії. Депресію, стрес, страх перед змінами й десятки інших психічних та фізичних розладів лікують за допомогою ретельно дібраних художніх творів. Потрібна книжка, прочитана у потрібний час, – найкращі ліки, найкращий рецепт поліпшення важкого морального стану й розуміння того, що ти не один у світі зі своїми проблемами. Бо книжка – це зброшурована людина, з якою ти розмовляєш. Вона містить почуття й думки, жарти та емоції, сумніви і роздуми. Попри всю важливість медичних процедур, пріоритетний цільовий момент – робота зі свідомістю людини, з її "мозковою програмою". Адже у людини, що отримала психологічну травму, абсолютно нереалістичне, катастрофічне сприйняття обставин, у яких вона опинилася, і себе самої. Тут важливо вчасно переломити цю важку психологічну ситуацію, допомогти людині розібратися зі своїми проблемами. На допомогу в такому випадку приходить книга.
  Запрошуємо всіх, хто прагне віднайти душевний спокій, погрітися біля багаття Взаєморозуміння, пройтися містком Надії, набрати повні долоні Сонця. Завітайте на зустріч з українським романом, яку для вас організували працівниці відділу абонемента Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових. Подбайте про своє ментальне здоров'я!
 

 
Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється