Добірка інтер'єрів у стилі рококо

Добірка інтер'єрів у стилі рококо

16.12.2020
192

  До вашої уваги пропонуємо добірку інтер'єрів у стилі рококо.
  Рококо (фр. rococo – декоративна раковина, черепашка, рокайль) – стиль у мистецтві, що виник у Франції в першій половині XVIII сторіччя під час правління регента Філіппа Орлеанського, дядька Людовіка XV.
  Стиль рококо виник у період кризи абсолютизму, відбивши властиві аристократії гедоністичні настрої, тяжіння до втечі від дійсності в ілюзорний та ідеалістичний світ театральної гри.
  Саме в епоху рококо вперше виникає уявлення про інтер'єр у цілісному ансамблі: стильовій єдності будинку, декору стін, стель, меблів. Поєднання ажурних форм, складного орнаменту і прозорих фарб породжувало святкове, феєричне видовище. Все мистецтво рококо побудоване на асиметрії, що створює відчуття занепокоєння.
  Стиль рококо прагнув зорово зруйнувати конструкцію будинку. Для цих цілей використовувалися масштабні розписи і величезні дзеркала. Щоб візуально розширити простір невеликих кімнат, дзеркальні поверхні розташовувалися одна навпроти іншої, а для збільшення денного світла – навпроти вікна. Щоб зняти відчуття масивності стін і перекриттів та додати легкість інтер'єрам, вікна розташовувалися майже в одній площині зі стіною.
  Колірна гамма в рококо дуже ніжна, використовуються пастельні тони: рожевий, блакитний, світло-зелений в поєднанні із золотом і сріблом. Як декор використовується велика кількість картин в різьблених рамах та освітлювальні прилади: величезні розкішні люстри, бра, свічники. Крім того, обов'язкові різні скульптури, статуетки та інші декоративні предмети інтер'єру.
  Відкинувши холодну парадність, важку і нудну пихатість мистецтва часів Людовика XIV та італійського бароко, архітектура рококо прагне бути легкою, привітною; вона не дбає ні про органічне поєднання і розподіл частин споруди, ні про доцільність їхніх форм, а розпоряджається ними з повним свавіллям.

 Список використаних джерел:

  1. Arkhangelskoye : a country estate of the 18th and 19th cent. / autor of introduction V. Rapoport; photographer A. Alexandrov, E. Steinert. – Leningrad : Aurora Art Publishers, 1984. – 145 p.
  2. Bildhandbuch der Kunstsammlungen in der DDR / herausgegeben und eingeleitet U. Stelzer. – Leipzig : VEB E.A. Seemann Verlag, 1984. – 742 s.
  3. Praha / red. M. Krob; pruvidni slovo V. Hons. – Praha : ČTK-Pressfoto. – 33 p.











Інформацію підготували:
  Влада Єрдинєєва, студентка КНУКіМу (ІІ курс спеціалізації "Інформатика, бібліотечна та архівна справа")
  та відділ документів іноземними мовами Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка

  Більше цікавої інформації Ви зможете знайти на нашій сторінці.

Повернутись
Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється