Передмова

Передмова

  Сучасні бібліотеки, сворюючи власні електронні ресурси, долучають до числа своїх читачів користувачів мережі інтернет. Щоб найповніше задовольняти їх потреби, як професіонали з упорядкування друкованої інформації, бібліотекарі пропонують онлайн-користувачам облік та впорядкування інформації, яка розміщена в мережі інтернет. Так виник новий напрямок бібліографічної діяльності – вебліографія. Цей термін вживається в бібліотечному середовищі з кінця XX ст.
  Науково-методичний відділ Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у цій рубриці започатковує серію вебліографічних матеріалів для бібліотечних працівників області. Маємо надію, що вони зорієнтують колег у професійних темах, представлених в інтернеті, допоможуть у практичній роботі та підвищенні кваліфікації. Сподіваємось, що бібліотекарі області будуть створювати подібні матеріали для своїх користувачів.

Розділи

Маленька бібліотека у Всесвітній мережі
Вебліографічний огляд

  Сьогодні інтернет стабільно ввійшов у побут та активно впроваджується в різноманітні сфери діяльності людини. Різноманітні організації прагнуть заявити про себе у Всесвітній мережі, на практиці перетворюючи в життя головний принцип інформаційного суспільства – загальний доступ до інформації, освіти, культурних цінностей. Не залишились осторонь і працівники бібліотек, навіть найменших, оскільки в сучасних умовах модернізації бібліотечних процесів сайт є важливим засобом забезпечення доступу до інформаційних ресурсів організації широкого кола віддалених користувачів.
  Пропонуємо бібліотекарям, а також усім охочим, ознайомитись зі структурою, змістом, дизайном сайтів невеликих бібліотек: сільських, районних та міських українських; сільських, міжпоселенських, районних, міських закордонних. Сайти розміщено за алфавітом назв населених пунктів (окремо виділені сайти бібліотек Чернігівської області).
  А також зупинимось на бібліотечних блогах.

  Знайомтесь і запозичуйте найкраще!

Матеріал підібрано у вересні-листопаді 2013 р.
Зміни та доповнення: листопад 2014 р., липень 2016 р., серпень 2017 р., вересень 2018 р.
Підготувала головний бібліотекар НМВ А. Мальована

Зміни та доповнення: вересень 2021 р.
Підготувала бібліотекар НМВ О. Шурубенко

Професійна періодика в мережі інтернет

  Професійне читання – важливий елемент у професійному вдосконаленні бібліотекарів. Професійні періодичні видання допомагають відчувати себе кваліфікованим спеціалістом, який розмовляє з колегами однією мовою.
  Пропонуємо бібліотекарям області підбірку фахової періодики, доступної через інтернет.
  Матеріал згруповано за алфавітом назв у два розділи: "Всеукраїнські професійні видання" та "Регіональні українські професійні видання".

Зміни та доповнення: жовтень 2021 р.
Підготувала бібліотекар НМВ О. Шурубенко

Інтернет-ресурси про бібліотеки Чернігівщини

  У зв'язку із збільшенням публікацій про бібліотеки області у мережі Інтернет та з метою розширення доступу до даних публікацій, науково-методичним відділом Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових вирішено розпочати роботу над онлайн-додатком до бібліографічного покажчика "Бібліотеки Чернігівщини на сторінках преси".
  Публікації структуровано за алфавітом назв публічних бібліотек та централізованих бібліотечних систем, а в межах розділів – в зворотньому хронологічному порядку.
  Бібліографічні описи електронних ресурсів зроблено згідно з ДСТУ ГОСТом 7.1-2006 "Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання", за рекомендаціями фахівців Національної парламентської бібліотеки (режим доступу: http://profy.nplu.org/download.php?lng=uk&pg=630) та бібліотеки Миколаївського національного аграрного університету (режим доступу: http://ru.calameo.com/read/002438128f7e6ab037024). Бібліографічні описи з короткими анотаціями.
  Всі матеріали переглянуто "de visu".
  Критерії відбору статей відповідають вимогам, які використовуються для друкованого видання (див. передмову до покажчика "Бібліотеки Чернігівщини на сторінках преси"). Крім цього до онлайн-додатка не включено:

  • матеріали із сайтів бібліотек;
  • статті із Фейсбука;
  • публікації, які недоступні на момент перегляду з технічних причин, чи якщо це посилання на сайти, котрі не зберігають свої архіви.

  Онлайн-додаток розраховано на бібліотечних спеціалістів та всіх зацікавлених осіб.

  Дякуємо колегам області за співпрацю у підготовці даного видання.
  Свої зауваження і побажання надсилайте на mailmetodvid@ukr.net

Зміни внесено у серпні 2017 р., вересні 2018 р., листопаді 2021 р.
Укладач матеріалів за 2014–2015 рр.: головний бібліотекар НМВ А. Мальована
Укладач матеріалів з 2019 р.: бібліотекар НМВ О. Шурубенко

Чернігівська ОУНБ ім. С. та О. Русових на сторінках всеукраїнських видань

  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових (далі ЧОУНБ ім. С. та О. Русових) – важливий соціально-культурний та бібліотечно-інформаційний заклад, центр краєзнавчої бібліографії та науково-методичного забезпечення бібліотечної справи в регіоні. Її діяльність постійно висвітлюється у місцевих ЗМІ. Інформаційні матеріали про діяльність ЧОУНБ ім. С. та О. Русових можна переглянути за посиланням http://libkor.com.ua/zmi-pro-nas-drukovani-vydannia.
  Метою даного огляду є висвітлення матеріалів професійної преси, інших виробничо- та науково-практичних видань про роботу ЧОУНБ ім. С. та О. Русових. Публікації відібрано за останні 5 років та доповнено онлайн-матеріалами, які ширше розкривають розглянуті в статті питання. Роботу над оглядом буде продовжено в міру накопичення матеріалу.


Огляд створено у грудні 2015 р., перероблено та доповнено у березні 2016 р.
Підготувала головний бібліотекар НМВ А. Мальована

Поділитись:

Розклад роботи:

Бiблiотека:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00
Інтернет-центр:
ПН-ЧТ – 9:30-18:00
ПТ – ВИХІДНИЙ
СБ-НД – 10:00-18:00

обслуговування користувачів до 17:45
 

Під час ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ

обслуговування користувачів
призупиняється