Наші проєкти

Наші проєкти

Проєкт "Безпечний багатофункціональний простір для проведення заходів" підтриманий AlterFundLib
Проєкт "Безпечний багатофункціональний простір для проведення заходів" підтриманий AlterFundLib
  AlterFundLib – культурно-освітній проєкт з розвитку навичок альтернативного фінансування діяльності бібліотек, реалізований за підтримки Стабілізаційного фонду культури й освіти в Україні, впроваджуваний Goethe-Institut з 2022 року разом із Міністерством закордонних справ Німеччини.
  Із 60 претендентів було обрано 20. Чернігівська ОУНБ імені Софії та Олександра Русових отримала ноутбук та 12 книг про проєктний менеджмент, фандрейзинг, комунікації, бізнес. Крім того учасники проєкту пройшли навчання з можливостей альтернативних джерел фінансування бібліотек (проєктний менеджемент, фандрейзинг, спільнокошт) і отримали необхідні технічні засоби для розширення своєї діяльності.
Докладніше
Поділитись:

Засновники бібліотеки: 50 історій
Засновники бібліотеки: 50 історій
  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека спільно з Українським радіо "Чернігівська хвиля" започаткували спільний проєкт "Засновники бібліотеки: 50 історій".
  Його мета: висвітлення інформації про діячів Чернігівщини, які були дотичні до заснування у 1877 р. Чернігівської громадської бібліотеки. Серед родоначальників книгозбірні, яких нараховується 50 чоловік, були видатні громадські, культурні діячі, педагоги, лікарі, художники, економісти, письменники... Частина з них назавжди закарбувало своє ім'я в історії Чернігівщини та України, решта ж залишається маловідомою навіть для фахівців-істориків.
Докладніше
Поділитись:

Видатні жінки Чернігівщини
Видатні жінки Чернігівщини
  10 лютого 2021 р. в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася презентація культурно-просвітницького проєкту "Видатні жінки Чернігівщини".
  Його мета – дослідження, систематизація і популяризація інформації про видатних жінок Чернігівщини (від княжої доби до середини ХХ ст.), які зробили значний внесок у суспільне, громадське, культурне, мистецьке, наукове, освітнє життя нашого краю та здобули світову славу.
Докладніше
Поділитись:

Зміцнення соціальної̈ згуртованості та заснування суспільного договору у постраждалій від війни Чернігівській області
Зміцнення соціальної̈ згуртованості та заснування суспільного договору у постраждалій від війни Чернігівській області
  У ході жорстокої, несправедливої, руйнівної війни Росії проти України найбільше постраждали території, що опинилися під окупацією. Завдяки героїчній боротьбі Збройних сил України та неймовірній активності й залученості українського суспільства було відвойовано значні території Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської та Херсонської областей. За участі місцевої влади, громадських активістів, волонтерів, іноземних партнерів у цих регіонах проводиться багато заходів з реконструкції та відновлення.
Докладніше
Поділитись:

Бібліотека – хаб цифрової освіти
Бібліотека – хаб цифрової освіти
Докладніше
Поділитись:

Мандрівний поетичний бібліопростір А+
Мандрівний поетичний бібліопростір А+

  Проєкт "Мандрівний поетичний бібліопростір А+" виник із клубу "Поетичний бібліопростір А+", що функціонує на базі КЗ "Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка" з листопада 2017 р.
  Відсутність майданчиків для реалізації творчого потенціалу поетів; те, що місцеві автори часто невідомі навіть за межами свого населеного пункту, – проблема не лише Чернігівщини, але й загальноукраїнська.
  Мета проєкту – сприяння популяризації творчості українськомовних поетів Сіверського краю задля розкриття й розвитку їхнього творчого потенціалу шляхом розширення аудиторії та налагодження партнерських контактів, а також організація культурного дозвілля місцевої громади.

Докладніше
Поділитись:

Центр екологічної інформації
Центр екологічної інформації

  Населення планети все більше відчуває тривогу за екологічний стан Землі. Вчені шукають шляхи вирішення проблем оздоровлення повітряного басейну і водоймищ, створюючи безвідходні технології тощо. Але величезна робота зі збереження природи повинна починатися з перебудови нашої свідомості. Скільки не живи на світі, а все не перестаєш вражатися диву життя, природи й тому, як нерозривно ми з нею пов'язані. І якщо ми хочемо бачити нашу планету екологічно здоровою, то екологом повинен бути кожний у своєму житті, у своїй професії. І розумний спосіб вирішення проблеми – екологічна освіта й виховання екологічної культури, екологічної свідомості.
  На базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка у відділі документів з економічних, технічних, природничих та сільськогосподарських наук 2017 року створено Центр екологічної інформації.

Докладніше
Поділитись:

Центр з обслуговування користувачів з особливими потребами
Центр з обслуговування користувачів з особливими потребами

  Центр створений на базі Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка з метою обслуговування людей різних вікових категорій з обмеженими можливостями.

  Якщо ви знаєте когось, хто хотів би читати, але не має можливості відвідувати бібліотеку за станом здоров'я, і ця людина самотня – повідомте нам. Бібліотека прийде до неї.

Докладніше
Поділитись:

Центр правової інформації (ЦПІ)
Центр правової інформації (ЦПІ)

  У жовтні 2010 року при відділі документів із гуманітарних наук відкрився Центр правової інформації. Він функціонує донині та співпрацює з Чернігівським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, юридичною клінікою "Adiutorium" Чернігівського національного технологічного університету (нині – НУ "Чернігівська політехніка"), спеціалісти яких двічі на місяць (кожного 2-го та 4-го четверга) надають безкоштовні юридичні консультації користувачам бібліотеки.
  Центр правової інформації (ЦПІ) – це запит – пошук – консультація – результат.

Докладніше
Поділитись:

Регіональний центр з питань європейської iнтеграцiї
Регіональний центр з питань європейської iнтеграцiї

  Мета європейської програми Міжнародного фонду "Відродження" – підвищення якості та ефективності державної політики європейської інтеграції України Й формування суспільного запиту на європеїзацію України через ініціювання, фінансову, експертну та організаційну підтримку громадських ініціатив задля перетворення України на справді європейську державу. Програму засновано у 2004 році, упродовж 2005-2007 років вона ініціювала й підтримала 172 проєкти на загальну суму 1852872 дол. США.
  У 2007 році Кабінет Міністрів України затвердив якісно нову Державну цільову програму інформування громадськості з питань європейської інтеграції України на 2008-2011 роки (постанова КМУ № 594 від 2.07.2008 р.), яка була розроблена на основі пропозицій Центру Разумкова, Міжнародного фонду "Відродження", МГО "Інтерньюз" та інших громадських організацій з урахуванням результатів громадської оцінки виконання попередніх державних програм інформування громадськості з питань європейської інтеграції на 2004-2007 рр., а також кращого вітчизняного та міжнародного досвіду.

Докладніше
Поділитись:

Інформаційний центр "Вікно в Америку"
Інформаційний центр "Вікно в Америку"

  У відділі документів іноземними мовами відкрито інформаційний центр "Вікно в Америку" за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Центр створений на основі партнерства між американським урядом та українськими обласними бібліотеками.
  Мета центру – надання актуальної інформації про США та поповнення фонду англомовними виданнями. Місія центру полягає у сприянні взаєморозумінню між США та Україною шляхом надання інформації про США: їхню історію, уряд і суспільство; забезпечення доступу до ресурсів Інтернету. Також надаватиметься інформація про американські програми допомоги та обміну.
  Уряд Сполучених Штатів Америки виділив кошти на придбання колекції книжок, баз даних на компакт-дисках та відеоколекції документальних і класичних американських художніх фільмів. Крім того отримано фінансування на меблі та обладнання, зокрема комп’ютери з підключенням до Інтернету, принтер, копіювальний апарат, телевізор, DVD-програвач. Користувачам пропонуватимуться матеріали про США, бізнес, освіту й вивчення англійської мови.
  В ІЦ "Вікно в Америку" проводяться різноманітні заходи, мета яких – спілкування між українцями та американцями. Через центр розповсюджуються матеріали про США, зокрема публікації бюро міжнародних інформаційних програм Державного Департаменту США. Тут зустрічаються випускники програм, що фінансуються американським урядом; проводяться семінари, фотовиставки, лекції, перегляди американських фільмів та інші культурні заходи, що сприяють кращому розумінню США.
  Інформаційний центр "Вікно в Америку" став осередком американської культури в Чернігівській області.

Докладніше
Поділитись:

Iнтернет для читачiв публiчних бiблiотек (LEAP-I, LEAP-II, LEAP-III та LEAP-IV)
Iнтернет для читачiв публiчних бiблiотек (LEAP-I, LEAP-II, LEAP-III та LEAP-IV)

  2001 року вiддiлом преси, освiти та культури Посольства США в Українi був оголошений конкурс проєктiв "LEAP". Проєкт мав на метi допомогу публiчним бiблiотекам України у наданнi iнформацiйних послуг населенню, пiдтримку вiльного i вiдкритого обмiну iнформацiєю, важливого для iнтегрування України у свiтову спiльноту та проведення реформ.

Докладніше
Поділитись:

Програма "Бібліоміст"
Програма "Бібліоміст"

  "Бібліоміст" – партнерська робота IREX, USAID та Міністерства культури України, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. "Бібліоміст" співпрацює з Українською бібліотечною асоціацією (УБА), центральними та місцевими органами влади та бібліотеками на всій території України, щоб допомогти бібліотекам ефективніше задовольняти потреби місцевих громад завдяки навчанню та використанню сучасних технологій.

  • Обладнати бібліотеки технікою, щоб члени громад отримали кращий доступ до інформації.
  • Навчити бібліотекарів користуватися новітніми технологіями, щоб краще обслуговувати відвідувачів.
  • Сприяти розвитку ресурсної бази бібліотечної асоціації для ефективнішого представлення інтересів бібліотек та бібліотекарів.
  • Заручитися державною підтримкою для визначення ключової ролі бібліотек в суспільстві.
Докладніше
Поділитись:

Бібліотеки і виборчий процес
Бібліотеки і виборчий процес

  Бібліотека за підтримки Української бібліотечної асоціації, обласного відділення УБА та Посольства США в Україні реалізовує новий проєкт, спрямований на підвищення поінформованості мешканців Чернігівщини стосовно процедури виборів – "Бібліотеки і виборчий процес".
  У рамках реалізації проєкту передбачається проведення шести тематичних вебінарів, учасники яких ознайомляться з виборчим законодавством, процедурою проведення виборів до органів державної влади та місцевого самоврядування, а також правами і обов'язками виборців.

Докладніше
Поділитись:

У Всесвітній мережі всі покоління
У Всесвітній мережі всі покоління

  Проєкт "У Всесвітній мережі всі покоління" започаткований і реалізується на базі Чернігівського регіонального тренінгового центру Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Софії та Олександра Русових із грудня 2014 року як продовження ініціативи програми "Бібліоміст" (партнерська робота Міністерства культури України, Фундації Білла та Мелінди Гейтс, IREX, USAID). Цільова аудиторія проєкту – користувачі поважного віку (пенсіонери) Чернігівської ОУНБ ім. Софії та Олександра Русових. Географія проєкту охоплює м. Чернігів і Чернігівську область.
  Мета проєкту – навчання користувачів бібліотеки поважного віку основ комп’ютерної грамотності та основ роботи в інтернеті, допомога в адаптації літніх людей в інформаційному суспільстві, організація їхньої особистісної інформаційної діяльності з метою задоволення інформаційних та емоційних потреб.

Докладніше
Поділитись:

PR-офіс сучасних бібліотек Чернігівщини
PR-офіс сучасних бібліотек Чернігівщини

  Проєкт "PR-офіс сучасних бібліотек Чернігівщини" започаткований у березні 2015 року завдяки перемозі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка в конкурсі "PR-офіси сучасних бібліотек" за фінансової підтримки програми "Бібліоміст" та експертної підтримки громадської організації "Центр Медіареформ". Проєкт покликаний зміцнити й поліпшити імідж бібліотек, здійснити промоцію їхньої діяльності, активізувати соціальну функцію. Завдання PR-офісу – регулярна співпраця з журналістами, результатом якої має стати широкий доступ громадськості до інформації про модернізацію бібліотек регіону, організація висвітлення у ЗМІ цікавих заходів, історій успіху, бібліотечних проєктів і послуг.

Докладніше
Поділитись:

Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації
Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації

  Проєкт "Інформаційна допомога внутрішньо переміщеним особам – запорука соціальної адаптації" реалізується ініціативною групою "Небайдужі бібліотекарі" на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка за підтримки громадської організації "Чернігівське обласне відділення УБА", за адміністрування громадської організації "МАRТ" у рамках проєкту "Українська регіональна платформа громадських ініціатив", що підтримується Європейською комісією.
  Метою проєкту є інформаційно-правова підтримка та координація допомоги внутрішньо переміщеним особам.
  Завдання: допомога в соціальній адаптації  внутрішньо переміщеним особам на Чернігівщині.

Докладніше
Поділитись: